Veelgestelde vragen

De kwaliteit van een piano of vleugel ziet u niet aan buitenkant!

Natuurlijk is een mooie kast belangrijk. De Pianospecialisten weten echter ook hoe het binnenwerk eruit hoort te zien, hoe het moet functioneren en hoe het zou moeten klinken. Iets wat voor een leek vaak erg moeilijk is om te beoordelen. Hieronder treft u een aantal verborgen gebreken aan die je bij piano’s en vleugels kunt tegenkomen. Let hier goed op als u een piano koopt. Zeker wanneer u die van een particulier betrekt!

 • Oxidatie van onderdelen zoals snaren
 • Mot in het vilt
 • Scheurtjes in de zang- of klankbodem
 • Scheurtjes of barsten in het stemblok en daardoor een stemvastheid die niet goed meer is door o.a. te loszittende stempennen
 • Los zittende kamstiften
 • Slecht werkende pedalen
 • Dempers die niet goed werken
 • Hamers die zo veel keer zijn aangeslagen dat er diepe groeven in zijn ontstaan
 • Hamers die niet goed op snaren gericht staan waardoor er extra veel slijtage ontstaat
 • Verkeerde diepgang van de toetsen waardoor deze dieper of ondieper spelen dan gebruikelijk
 • Onregelmatige speelaard waardoor de ene toets zwaarder of lichter speelt dan de andere.

Al dit soort zaken worden gecontroleerd en verholpen door eigen pianotechnici in onze eigen werkplaatsen. Een piano of vleugel van Pianospecialisten.nl is dan ook altijd in een goede technische staat gebracht, zodat u er nog vele jaren speelplezier aan kunt beleven. Vandaar dat wij ook altijd 5 jaar garantie geven op ieder gebruikt akoestisch instrument.

Laten we u allereerst vertellen dat een piano of vleugel NIET het eeuwige leven heeft ook al wordt dat wel door velen gedacht. Een piano is écht onderhevig aan slijtage door het gebruik en de klimatogische veranderingen die een instrument meemaakt. Een piano bestaat vrijwel volledig uit natuurlijke materialen die gewoon een keer volledig versleten zijn.

Mooie en technisch goede instrumenten van vóór 1930 zijn zeldzaam. Tenzij natuurlijk volledig gereviseerd. Maar dan moeten ze ook écht volledig zijn gereviseerd. Niet alleen opgepoetst en spelend gemaakt zijn. Een complete revisie kost zomaar 200 arbeidsuren. U zult begrijpen dat een volledig gereviseerde piano of vleugel voor onder de € 10.000,00 geen volledig gereviseerd instrument is!

Tijdens de oorlogsjaren van de Tweede Wereldoorlog zijn er nauwelijks piano’s gebouwd. Na deze oorlog zijn er jaren geweest van wederopbouw en zijn veel mensen bezig geweest met andere dingen dan pianospelen. In de jaren ’60 is pianospelen en dus ook de pianobouw weer op gang gekomen. Vanaf dat moment zijn ook de Oost-Europese instrumenten in grote getale naar ons land gekomen. Deze instrumenten hebben hun beste tijd absoluut al gehad. Er werden daar alleen goedkope piano’s gebouwd met materialen van mindere kwaliteit en goedkope arbeid.

De piano’s vanaf 1960 uit West-Europa en Japan hadden een veel betere kwaliteit. Veel van deze instrumenten zijn nog goed bespeelbaar en klinken nog behoorlijk.

Nee, helaas niet, een piano gaat de eerste 5 jaar van zijn leven optimaal klinken. De zangbodem en de spanningen hierop gaan zich zetten en gaan optimaal presteren. Deze optimale klank behoudt het instrument circa 25 jaar. Daarna gaat de zangbodemspanning langzaam verminderen en wordt de klank minder. Dat hoort u zelf niet direct, omdat dat proces langzaam gaat. Ook het mechanische gedeelte is dan vaak aan een grote onderhoudsbeurt toe. Maar daardoor ziet u vaak gebruikte piano’s en vleugels van circa 30/40 jaar oud.

Door een van onze Pianospecialisten of met Griffioen Transport uit Bodegraven?

Een aantal van onze Pianospecialisten hebben eigen transportmiddelen en kunnen uw instrument veilig en vertrouwd verhuizen of intern verplaatsen. Andere maken gebruik van Griffioen Transport uit Bodegraven, zie www.griffioentransport.nl.

Al ruim 80 jaar zijn zij gespecialiseerd in het transporteren en verhuizen van muziekinstrumenten, zoals piano’s, digitale piano’s, pianola’s, orgels, klavecimbels en vleugels in Nederland en de rest van Europa. Griffioen Transport heeft ook de beschikking over een aantal vrachtwagens met telescoopkraan zodat een verdieping nauwelijks een probleem vormt. Door het uitvoeren van combinatietransporten kunnen zij de prijs binnen de perken houden, u zult echter begrijpen dat een gespecialiseerd transport van uw zware instrument wel degelijk kosten met zich meebrengt.

Ook als de nieuwe bestemming van uw instrument buiten hun normale levergebied ligt kunnen zij het transport voor u regelen. Neem contact met hun op voor een vrijblijvende offerte voor uw vleugel- of pianotransport.

Natuurlijk kunt u ook altijd samen met uw Pianospecialist kijken naar andere mogelijkheden.