Welke soorten piano’s zijn er allemaal?

Piano’s zijn al eeuwenlang geliefde muziekinstrumenten. Hun veelzijdigheid en rijke klank maken ze favoriet onder zowel beginners als ervaren muzikanten. Maar wist u dat er verschillende soorten piano’s zijn? In deze blog leggen we uit welke piano soorten er zijn en geven we de 5 meest populaire piano soorten weer.

Witte Kawai piano op de voorgrond en een rode Kawai piano op de achtergrond

De meeste piano’s lijken sterk op elkaar. Ze hebben bijna allemaal een klavier met witte en zwarte toetsen. Maar toch zit er erg veel verschil tussen verschillende piano’s. Zo zijn er door de jaren heen honderden soorten piano’s gemaakt over de hele wereld. Hieronder ziet u op volgorde van populariteit de 5 meest bekende piano soorten.

De staande (verticale) piano

Een van de meest voorkomende soorten piano’s is de staande piano, ook wel bekend als de verticale/upright piano. Deze piano’s zijn compacter van formaat en hebben hun snaren verticaal geplaatst ten opzichte van de vleugelpiano.

De staande piano is de meest populaire piano soort om een aantal redenen:

 1. Ruimtebesparing: Staande piano’s nemen minder vloeroppervlak in beslag dan vleugelpiano’s, waardoor ze ideaal zijn voor huishoudens of ruimtes met beperkte ruimte.

 2. Betaalbaarheid: Staande piano’s zijn over het algemeen goedkoper dan vleugelpiano’s, waardoor ze toegankelijker zijn voor mensen met een beperkt budget.

 3. Veelzijdigheid: Staande piano’s zijn geschikt voor een breed scala aan muziekstijlen en spelniveaus, van beginners tot gevorderden. Ze bieden een goede balans tussen geluidskwaliteit en speelbaarheid.

 4. Duurzaamheid: Staande piano’s zijn robuust en duurzaam gebouwd, waardoor ze lang meegaan en minder onderhoud vereisen dan sommige andere soorten piano’s.

 5. Traditie: Staande piano’s hebben een lange geschiedenis en zijn een klassiek symbool van muzikaliteit en elegantie. Veel mensen waarderen de traditionele uitstraling en het gevoel van een staande piano in hun huis.

Al met al maakt de combinatie van ruimtebesparing, betaalbaarheid, veelzijdigheid, duurzaamheid en traditionele aantrekkingskracht de staande piano een populaire keuze voor veel muziekliefhebbers.

De vleugelpiano

Een icoon in de wereld van muziek, de vleugelpiano staat bekend om zijn elegantie en indrukwekkende geluid. Met horizontaal geplaatste snaren en een opvallende vleugelvormige behuizing, biedt deze piano een ongeëvenaarde klank en speelbaarheid. Vleugelpiano’s worden vaak gezien op grote podia en in concertzalen vanwege hun krachtige projectie.

De vleugelpiano is naast de staande piano ook een bekende piano soort. Maar wat maakt de vleugelpiano zo populair?

 1. Indrukwekkend geluid: Vleugelpiano’s staan bekend om hun rijke, volle klank en indrukwekkende resonantie. Het unieke ontwerp van de vleugel zorgt voor een diepere en meer projecterende klank dan veel andere soorten piano’s.

 2. Speelbaarheid: Het horizontale ontwerp van een vleugelpiano zorgt voor een soepelere speelervaring, vooral bij complexe stukken of snelle passages. Het mechanisme van de toetsen is vaak zeer responsief, waardoor muzikanten meer expressie in hun spel kunnen leggen.

 3. Esthetiek: Vleugelpiano’s worden vaak beschouwd als een symbool van elegantie en verfijning. Het opvallende ontwerp en de imposante aanwezigheid van een vleugel voegen een gevoel van prestige toe aan elke ruimte waarin ze worden geplaatst.

 4. Statussymbool: Voor sommige mensen is het bezitten van een vleugelpiano een teken van succes en welvaart. Het hebben van een vleugelpiano kan een gevoel van trots en voldoening geven aan de eigenaar.

 5. Inspiratie: De aanwezigheid van een vleugelpiano kan muzikanten inspireren en aanmoedigen om meer te oefenen en creatiever te zijn in hun spel. Het spelen op een vleugelpiano kan een diepgaande artistieke ervaring bieden.

Mensen kiezen ervoor om een vleugelpiano te kopen vanwege de indrukwekkende klank, speelbaarheid, esthetiek, status en inspirerende kracht die dit instrument met zich meebrengt.

De digitale piano

Met de vooruitgang van de technologie is de digitale piano steeds populairder geworden. Deze moderne piano’s repliceren nauwkeurig het geluid en het gevoel van een traditionele akoestische piano, maar bieden extra voordelen zoals ingebouwde ritmebegeleiding, opnamefunctionaliteit en koptelefoonaansluitingen. Ze zijn ideaal voor muzikanten die op zoek zijn naar veelzijdigheid en draagbaarheid.

De populariteit van de digitale piano wordt beïnvloed door verschillende factoren:

 1. Realistisch geluid en speelgevoel: Moderne digitale piano’s kunnen zeer realistische geluiden produceren die nauw overeenkomen met die van een akoestische piano. Daarnaast simuleren ze vaak het gewogen toetsenbord van een akoestische piano, waardoor het speelgevoel authentiek aanvoelt.

 2. Veelzijdigheid: Digitale piano’s bieden een breed scala aan geluiden en functies die verder gaan dan alleen het simuleren van een akoestische piano. Ze kunnen verschillende instrumentklanken reproduceren, zoals orgel, strijkers en drums, en bieden vaak functies zoals metronoom, opname en ritmebegeleiding.

 3. Compact en draagbaar: Digitale piano’s zijn over het algemeen compacter en lichter dan akoestische piano’s, waardoor ze gemakkelijker te verplaatsen en op te bergen zijn. Dit maakt ze ideaal voor muzikanten die vaak onderweg zijn of beperkte ruimte hebben.

 4. Koptelefoonaansluiting: Een van de voordelen van digitale piano’s is de mogelijkheid om met een koptelefoon te spelen, waardoor muzikanten in stilte kunnen oefenen zonder anderen te storen. Dit is vooral handig voor mensen die in appartementen wonen of laat in de avond willen oefenen.

 5. Onderhoudsvrij: In tegenstelling tot akoestische piano’s vereisen digitale piano’s geen regelmatige stemming en zijn ze over het algemeen minder gevoelig voor schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Dit maakt ze een onderhoudsvrije optie voor veel mensen.

De combinatie van realistisch geluid, veelzijdigheid, draagbaarheid, koptelefoonaansluiting en onderhoudsvrijheid maakt de digitale piano tot een populaire keuze voor zowel beginners als gevorderde muzikanten.

De elektrische piano

Elektrische piano’s, ook wel stagepiano’s genoemd, zijn een favoriet onder optredende muzikanten. Ze bieden een breed scala aan geluiden en effecten, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende muziekstijlen, van jazz tot rock. Elektrische piano’s zijn ook gemakkelijk te vervoeren en aan te sluiten op versterkers en geluidssystemen, waardoor ze ideaal zijn voor liveoptredens.

Het verschil tussen een digitale piano en een elektrische piano ligt voornamelijk in hun interne werking en geluidsproductie:

 1. Geluidsproductie: Een digitale piano produceert geluid door middel van gesamplede geluiden van akoestische piano’s die worden gereproduceerd door digitale technologie. Een elektrische piano daarentegen genereert geluid door middel van elektronische versterking van de trillingen van metalen snaren of reeds, vergelijkbaar met een elektrische gitaar.

 2. Toetsenbord: Een digitale piano heeft vaak een gewogen toetsenbord dat de speelervaring van een akoestische piano nabootst, terwijl een elektrische piano meestal een lichter toetsenbord heeft dat meer lijkt op een synthesizer.

 3. Geluidskwaliteit: Digitale piano’s streven ernaar om een zo realistisch mogelijke pianoklank te produceren, terwijl elektrische piano’s een breder scala aan geluiden kunnen produceren, waaronder die van elektrische piano’s, orgels en andere instrumenten.

 4. Gebruik van versterking: Elektrische piano’s vereisen doorgaans versterking via een extern geluidssysteem of versterker om hoorbaar te zijn, terwijl digitale piano’s vaak ingebouwde luidsprekers hebben en ook kunnen worden aangesloten op externe versterkers voor groter volume.

Terwijl digitale piano’s streven naar het nauwkeurig nabootsen van de klank en speelervaring van een akoestische piano, bieden elektrische piano’s meer diversiteit in geluiden en zijn ze ontworpen voor een breder scala aan muzikale toepassingen.

De silent piano

Voor diegenen die willen oefenen zonder anderen te storen, is de stille piano een uitstekende keuze. Deze innovatieve piano’s maken gebruik van technologie om het geluid te dempen, waardoor muzikanten kunnen spelen met een koptelefoon zonder anderen te onderbreken. Dit maakt ze perfect voor late-night oefensessies of appartementen met dunne muren.

De populariteit van de stille piano wordt voornamelijk beïnvloed door de volgende factoren:

 1. Stil oefenen: Het belangrijkste kenmerk van een stille piano is het vermogen om met een koptelefoon te spelen, waardoor muzikanten kunnen oefenen zonder anderen te storen. Dit maakt het ideaal voor mensen die in appartementen wonen, laat in de avond willen oefenen of in situaties waarin stilte vereist is.

 2. Behoud van akoestische speelervaring: Ondanks het feit dat het geluid gedempt wordt door het gebruik van koptelefoons, behouden stille piano’s nog steeds de speelervaring van een akoestische piano. Dit komt doordat de toetsen en het pedaal dezelfde respons en gevoeligheid hebben als die van een traditionele piano.

 3. Flexibiliteit: Naast stille oefeningen bieden veel stille piano’s ook de mogelijkheid om het geluid naar wens aan te passen. Dit betekent dat muzikanten kunnen kiezen tussen spelen met geluid of in stilte, afhankelijk van hun voorkeur en de omgeving waarin ze zich bevinden.

 4. Technologische vooruitgang: Moderne stille piano’s maken gebruik van geavanceerde technologieën om een hoogwaardige geluidsdemping te bieden zonder afbreuk te doen aan de speelervaring. Dit omvat het gebruik van sensoren en digitale signaalverwerking om het geluid van elke gespeelde noot te regelen.

Al met al maakt de combinatie van stille oefening, behoud van akoestische speelervaring, flexibiliteit en technologische vooruitgang de stille piano een populaire keuze voor pianisten van alle niveaus die behoefte hebben aan een praktische en veelzijdige oefenoplossing.

Vragen over een specifieke piano soort?

Heeft u vragen over een bepaald piano soort of bent u nieuwsgierig naar welke piano soorten in ons assortiment staan? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact op via het onderstaande contactformulier. Er zijn 4 pianobedrijven aangesloten bij Pianospecialisten waardoor u altijd een pianozaak dichtbij uw huis ter beschikking heeft. Wij nodigen u dan ook van harte uit om in een van onze vestigingen langs te komen om verschillende piano soorten te komen bespelen.

Contact