9 tips bij het kopen van een tweedehands piano

Het kopen van een gebruikte piano kan een uitstekende keuze zijn voor zowel beginnende als ervaren pianisten. Een tweedehands piano biedt vaak dezelfde kwaliteit en speelervaring als een nieuwe, maar tegen een fractie van de prijs. Echter, om ervoor te zorgen dat u een goede investering doet, zijn er enkele belangrijke factoren waar u op moet letten. In deze blog delen we essentiële tips en adviezen om u te helpen de juiste tweedehands piano te vinden.

Tweedehands piano in de showroom

1. Het belang van vooronderzoek

Voordat u op zoek gaat naar een gebruikte piano, is het belangrijk om wat basisonderzoek te doen. Leer over de verschillende soorten piano’s en de merken die bekend staan om hun duurzaamheid en klankkwaliteit. Bekende merken zoals Steinway & Sons, Yamaha, Kawai en Bechstein hebben vaak een goede reputatie en kunnen zelfs als tweedehands instrumenten uitstekende prestaties leveren.

2. De staat van de kast en het frame

Bij het inspecteren van een gebruikte piano is het cruciaal om de fysieke staat van het instrument te controleren. Begin met de kast en het frame. Zoek naar tekenen van schade zoals scheuren, deuken of waterschade. Een goed onderhouden kast kan een indicatie zijn van de algehele zorg die de piano heeft gekregen. Let ook op het frame, aangezien dit de kernstructuur van de piano vormt. Een beschadigd frame kan leiden tot ernstige problemen die moeilijk en duur te repareren zijn.

3. De toetsen en de mechaniek

De toetsen van een piano zijn een van de belangrijkste componenten, aangezien ze direct van invloed zijn op het speelgevoel. Druk op elke toets om te controleren of ze soepel en zonder haperingen bewegen. Let ook op de consistentie in de aanslag. Controleer of er geen toetsen vastzitten of ongebruikelijk geluid maken. Inspecteer daarnaast de mechaniek van de piano – dit zijn de bewegende onderdelen die de toetsen verbinden met de hamers die de snaren aanslaan. Een professionele pianotechnicus kan u helpen de staat van de mechaniek te beoordelen.

4. De snaren en hamers

De snaren en hamers van een piano hebben een directe invloed op de klank. Bij oudere piano’s kunnen de snaren roestig of versleten zijn, wat resulteert in een slechte geluidskwaliteit. Hamers kunnen ook versleten raken en hun vermogen om de juiste toon te produceren verliezen. Open de piano en controleer de snaren op roest en slijtage. Controleer de hamers op diepe groeven of tekenen van overmatige slijtage.

5. Stemhistorie en regelmatig onderhoud

Vraag de verkoper naar de stemhistorie van de piano. Regelmatig stemmen is essentieel voor het behoud van de toonhoogte en klank van het instrument. Een goed onderhouden piano wordt meestal minstens twee keer per jaar gestemd. Vraag ook naar andere onderhoudsbeurten, zoals het reinigen van de binnenkant van de piano en eventuele reparaties die zijn uitgevoerd. Dit geeft u een beter beeld van hoe goed de piano is verzorgd.

6. Controleer de pedalen

De pedalen van een piano spelen een cruciale rol in de speelervaring. Controleer of alle pedalen (meestal drie: het sustain-, sostenuto- en het demperpedaal) goed functioneren. Druk elk pedaal in en luister naar het effect op de klank. Als een pedaal niet goed werkt, kan dit wijzen op mechanische problemen die moeten worden opgelost.

7. Locatie en klimaat

De omgeving waarin de piano is gehouden, kan invloed hebben op de staat van het instrument. Piano’s die in een stabiel klimaat zijn gehouden, zonder extreme temperatuur- of vochtigheidswisselingen, hebben doorgaans minder last van structurele problemen. Vraag de verkoper naar de omstandigheden waarin de piano is gehouden. Vermijd piano’s die zijn blootgesteld aan hoge vochtigheid, aangezien dit kan leiden tot houtrot en andere problemen.

8. Professionele inspectie

Hoewel u zelf veel kunt controleren, is het altijd verstandig om een professionele pianotechnicus in te schakelen voordat u een tweedehands piano koopt. Een technicus kan een grondige inspectie uitvoeren en u een gedetailleerd rapport geven over de staat van de piano. Dit kan u helpen een weloverwogen beslissing te nemen en mogelijke verborgen problemen te ontdekken. Alle bedrijven die aangesloten zijn bij Pianospecialisten geven u graag advies bij het kopen van een tweedehands piano.

9. De klank en speelervaring

Uiteindelijk is de klank en de speelervaring van de piano het belangrijkst. Speel verschillende stukken om te luisteren naar de toonkwaliteit en de respons van de toetsen. Een goede piano moet een rijke, evenwichtige klank hebben en prettig spelen. Neem de tijd om verschillende piano’s uit te proberen voordat u een definitieve keuze maakt.

Altijd een vrijblijvend advies

Bij Pianospecialisten zijn alle tweedehands instrumenten volledig gereviseerd. Voordat de ingekochte piano’s in de showroom worden gezet, worden deze eerst zorgvuldig onderhouden. Al het vuil wordt verwijderd, de snaren worden schoongemaakt en de toetsen worden gepoetst. Als kers op de taart wordt de piano gestemd zodat de tweedehands piano weer als nieuw klinkt. Daarnaast krijgt u standaard 5 jaar garantie op alle gebruikte modellen.

Heeft u specifieke vragen over een tweedehands piano? De piano specialisten staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Neem via het onderstaande formulier vrijblijvend contact met ons op. Wij geven u altijd geheel vrijblijvend advies bij het kopen van een tweedehands piano.

Veelgestelde vragen

Een piano is nog goed als deze regelmatig is onderhouden en geen structurele schade heeft. Controleer de staat van de kast en het frame op scheuren of waterschade. Test de toetsen om te zien of ze soepel en consistent bewegen, en luister naar de klankkwaliteit. Een professionele pianotechnicus kan een grondige inspectie uitvoeren en u een gedetailleerd rapport geven over de staat van de piano.

De waarde van een tweedehands piano hangt af van verschillende factoren, waaronder het merk, de leeftijd, de staat, het model en de onderhoudsgeschiedenis. Merken zoals Steinway & Sons, Yamaha en Kawai behouden meestal hun waarde beter. Een algemene prijsklasse kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Het is raadzaam om vergelijkbare modellen en hun prijzen te onderzoeken en een professionele beoordeling te laten uitvoeren.

 

Enkele van de meest gerespecteerde pianomerken die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid zijn Steinway & Sons, Yamaha, Kawai, Bechstein en Bösendorfer. Deze merken bieden uitstekende klankkwaliteit en bouwkwaliteit, waardoor ze vaak de voorkeur hebben van zowel beginners als professionele pianisten.

 

De prijs van een goede piano kan sterk variëren afhankelijk van het type en merk. Een nieuwe akoestische piano kan variëren van €3.000 tot €15.000 of meer, afhankelijk van het merk en model. Digitale piano’s zijn over het algemeen goedkoper, met prijzen variërend van €500 tot €5.000. Gebruikte piano’s bieden vaak een meer betaalbare optie, met prijzen die sterk afhankelijk zijn van de staat en het merk.

 

Een piano moet niet worden geplaatst op plekken met extreme temperatuur- of vochtigheidswisselingen. Vermijd plaatsen dichtbij ramen, radiatoren, open haarden of luchtroosters, omdat deze omstandigheden de piano kunnen beschadigen. Idealiter plaatst u een piano in een ruimte met een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid om de levensduur en klankkwaliteit van het instrument te behouden.

Neem vrijblijvend contact op